14 Ağustos 2008 Perşembe
Üniversitelerde Oyunculuk Eğitiminin Kendine Özgü Niteliği-III
Yrd.Doç.Dr.Önder PAKER
Beykent Üniversitesi
Güzel Sanatlar Fakültesi
Oyunculuk Bölüm Başkanı
Üniversitelerde Oyunculuk Bölümü kurarken bilinmesi gereken ikinci önemli öge derslerin ses ve bedene bağlı bir eğitim olmasıdır. Oyunculuk bölümü açan fakültelerin oyunculuk eğitimine uygun koşullarla hazırlanmış mekanları hazırlaması gereklidir. Dans ve Bale stüdyosu bu mekanlardan biridir. Yüksek tavanlı, ısınma ve havalandırma sorunları olmayan , tabanı ahşap kaplama bir stüdyo bu dersler için gereklidir. Böyle bir stüdyonun boydan aynaları ve bale barları olmalıdır.
Oyunculuk bölümleri için bir başka zorunlu mekan prova sahnesidir. Rol çalışmaları için sahne adı verilen mekana gereksinim vardır. Bu sahne basit bir yükseltiden ibaret değildir. Her ne kadar artık bu yüzyılın tiyatrosu çerçeve sahneye bağlı olmasa da, oyunculuk eğitiminde çerçeve sahne ile çalışmanın önemi kabul edilmelidir. Seyirci ile sahneyi sahnenin üzerinde bulunan duygusal alanları oyuncu adaylarına öğretmenin en iyi yoludur klasik sahne.
Sahne ve stüdyonun bir oyunculuk bölümünde olması yanında bu mekanlarda yapılacak derslerin hazırlık aşamalarını oluşturan mekanlarında bunların yanıbaşında olmasını zorunlu kılar. Örneğin soyunma odaları,öğrencilerin eşyalarını saklayabilecekleri dolaplar, duş ve tuvaletler.
Bütün bu mekanların sağlıklı ve temiz olması sağlanmalı, gerekli havalandırma ve ısı ortamı da unutulmamalıdır.Bu mekanların bakımı ile görevli en az bir eleman istihdam edilmelidir. Oyunculuk bölümü açarken üniversite ve fakültelerin bu çok temel alt yapı ögeleri ilk etapta gerçekleştirilmelidir.(Devam edecek.)